Website Nieuw - nov 2024 logo

Wetenschappelijke onderzoek leidt tot meer kennis. Samen meer impact.

BENEDUCTUS

Onderzoek

BeNeDuctus

Voor de geboorte zorgt de ductus arteriosus, de verbinding tussen de longslagader en lichaamsslagader, ervoor dat zuurstofrijk bloed naar het lichaam gaat. Normaal sluit deze verbinding binnen enkele uren tot dagen na de geboorte. Als een baby te vroeg geboren is, sluit dit vat vaak pas later. Baby’s bij wie deze verbinding later sluit hebben vaker een ongunstige uitkomst. Er is veel discussie over wat de beste behandelstrategie is. Een deel van de wereld wacht tot dit bloedvat later alsnog vanzelf sluit, terwijl anderen proberen met medicatie (ibuprofen) de sluiting te versnellen en daarmee de uitkomst positief te beïnvloeden.

Benedictus 2.png

Wat?

In deze internationale studie (Nederland, België en Denemarken) werden 273 kinderen die geboren waren na een zwangerschapsduur van minder dan 28 weken, die tussen 24 en 72 uur na de geboorte nog een open ductus arteriosus hadden verdeeld over twee groepen. In de ene groep werd spontane sluiting afgewacht, terwijl de andere groep behandeld werd met ibuprofen.

De korte termijn uitkomsten laten zien dat afwachten niet leidt tot meer kans op overlijden of ernstige complicaties voor longen en/of darmen. Integendeel, behandeling met ibuprofen lijkt de kans op ernstige complicaties van de longen mogelijk te vergroten.

Op dit moment worden de lange termijn uitkomsten qua ontwikkeling op de (gecorrigeerde) leeftijd van 2 jaar geanalyseerd om te kijken of ook op de langere termijn een afwachtend beleid veilig is.

Waarom?

In de BeNeDuctus studie werden de twee meest gehanteerde strategieën, namelijk afwachten tot de ductus arteriosus spontaan sluit of vroege medicamenteuze behandeling met ibuprofen, met elkaar vergeleken. Doordat in eerdere studies veel kinderen (gemiddeld de helft) uit de controlegroep alsnog behandeld werd voor hun ductus arteriosus kon geen goede vergelijking worden gemaakt tussen daadwerkelijk afwachten en vroeg behandelen. Door strikte criteria op te stellen werd in de BeNeDuctus trial slechts één patiënt uit de afwachtende groep behandeld voor de ductus arteriosus. Met deze studie kunnen we de afwachtende houding voor prematuren met een open ductus arteriosus beter onderbouwe

Hoe?

Het onderzoek randomiseerde 273 te vroeg geboren kinderen in de periode december 2016 en december 2020.

De korte termijn uitkomsten zijn inmiddels gepubliceerd.

De lange termijn uitkomsten worden begin 2025 verwacht.

Daarnaast loopt een onderzoek vanuit de kindercardiologie naar onderscheidende kenmerken op echocardiografie voor start van de behandeling en lange termijn uitkomsten.

Onderzoekers

De BeNeDuctus trial is een internationale studie met deelnemende centra uit Nederland, België en Denemarken. De hoofdonderzoekers, Willem de Boode en Tim Hundscheid, zijn werkzaam in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. De lange termijn uitkomsten worden geëvalueerd door Wievineke Apers en de kindercardiologische evaluatie door Evangelia Papathanasiou.

Nederland: AUMC (Amsterdam), UMC Utrecht, Radboudumc (Nijmegen), UMCG (Groningen), Erasmus MC (Rotterdam), MUMC (Maastricht), Maxima Medisch Centrum (Veldhoven), Isala (Zwolle), LUMC (Leiden)

België: UZA (Antwerpen), Ghent University Hospital, Hôpital Erasme (Brussel), Saint Luc (Brussel), Hôpital Universitaire des Enfants Reine Fabiola (Brussel), Universitair ziekenhuis Brussel

Denemarken: Aarhus University Hospital

Rol Care4Neo in dit onderzoek

Care4Neo & Beneductus

Zowel in de opzet van de studie als de analyse en interpretatie van de resultaten heeft Care4Neo een belangrijke rol gespeeld.

Care4Neo logo_URL_RGB.png
Terug naar boven