Website Nieuw - nov 2024 logo

DOLPHIN

Onderzoek

Dolphin

Bij vroeggeboren kinderen zien we vaker hersenschade of een vertraagde hersenontwikkeling. Voeding levert energie en bouwstenen die belangrijk zijn voor de hersenontwikkeling en algemene ontwikkeling. De laatste jaren laten steeds meer studies zien dat met name vetzuren, die ook in moedermelk zitten, belangrijk zijn voor de hersenontwikkeling. Met de Dolphin studie willen we dit verder onderzoeken.

Dolphin-logo_HR.png

Wat?

Te vroeg geboren kinderen hebben meer kans op hersenschade en leerproblemen, omdat hun hersenen zich minder goed kunnen ontwikkelen. Vetzuren, die in moedermelk zitten, zijn belangrijk voor de groei van hersencellen.

In de Dolphin-studie onderzoeken we daarom of extra vetzuren kunnen helpen bij de hersenontwikkeling van vroeggeboren baby's en hun latere ontwikkeling. Met deze studie hopen we de zorg voor te vroeg geboren kinderen te verbeteren.

Waarom?

Uit eerdere studies bleek dat het Dolphin-poeder mogelijk de ontwikkeling verbetert bij pasgeborenen met hersenschade of een risico op spasticiteit. Kinderen die het Dolphin-poeder kregen, hadden betere leerprestaties en taalontwikkeling dan de kinderen met het controlepoeder.

Hoewel deze resultaten niet ‘statistisch significant’ waren, wat betekent dat het verschil mogelijk door toeval kwam, waren de verschillen in mentale ontwikkeling groot genoeg om het onderzoek nu bij een grotere groep kinderen te herhalen.

Hoe?

De helft van de deelnemende kinderen krijgt het Dolphin-poeder, de andere helft krijgt een controlepoeder. Zo kunnen we testen of Dolphin-poeder beter is voor de hersenontwikkeling. Ouders en onderzoekers weten niet wie welk poeder krijgt.

Ouders voegen het poeder zelf toe aan de voeding, vanaf de uitgerekende datum, thuis of in het ziekenhuis. We vragen hen om dit minimaal twee keer per dag, een jaar lang, te doen. Tijdens deze periode hebben we af en toe telefonisch contact.

Na drie maanden wordt er één keer een hersenscan gemaakt in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Op de gecorrigeerde leeftijd van één en twee jaar vragen we ouders digitale vragenlijsten in te vullen en gebruiken we gegevens van de standaard polikliniekafspraken.

Informatiefilm

Over de Dolphin studie:

  • In Kleine maatjes (ledenblad Care4Neo)
  • Bij N3 (Neonatologie Netwerk Nederland)

Onderzoekers

De studie wordt geleid door onderzoekers in het Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMC Utrecht.

De hoofdonderzoekers zijn dr. Niek van der Aa en Prof.dr. Manon Benders. De onderzoeker die het contact met ouders onderhoudt is Els Janson.

Patiënten en families spelen een hele belangrijke rol in ons onderzoek. Alle vragen, tips, en ervaringen zijn welkom.

Bereikbaar op 088-7575413 of via DolphinStudie@umcutrecht.nl.

Rol Care4Neo in dit onderzoek

Care4Neo & Dolphin

Op het protocol van de Dolphin-studie gaven wij feedback vanuit ervaringsdeskundig ouder- en patiëntperspectief. Daarnaast hebben wij bijgedragen aan de ouder informatie. Care4Neo is betrokken als co-auteur.

Care4Neo logo_URL_RGB.png
Terug naar boven