Website Nieuw - nov 2024 logo

Wij zijn er de hele reis van klein naar groot. Met informatie om je te ondersteunen als je kind te vroeg, te licht en ziek geboren wordt.

Buidelen

Buidelen

Kangoeroeën

Lichamelijk contact tussen jou en je baby is van groot belang, zowel voor de groei en ontwikkeling van je kind als voor het verder opbouwen van een band met elkaar. Het geeft een gevoel van veiligheid en verbondenheid. 

Buidelen met vader/papa

Buidelen 

Een speciale vorm van lichamelijk contact is het zogeheten buidelen of kangoeroeën. Dat is wanneer je volledig huid-op-huid contact maakt met je baby door je alleen in luier geklede baby op jouw ontblote borst vast te houden.

Voor (extreem) te vroeg geboren baby's mag buidelen worden beschouwd als een van de beste medicijnen. Baby's die minimaal vier uur per dag lichamelijk contact hebben met hun ouders, zijn veel rustiger en huilen minder. Dit komt doordat het lichaamscontact de aanmaak van oxytocine stimuleert. Dit wordt ook wel het knuffelhormoon of gelukshormoon genoemd.

Uit onderzoek blijkt het lichaamscontact ook goed te zijn voor de hersenontwikkeling van je kind. Lichaamscontact helpt de aanleg van nieuwe verbindingen tussen de hersencellen, en remt stressgevoelens zodat de babyhersenen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door de geborgenheid die baby’s ervaren tijdens het buidelen worden de hartslag, de ademhaling en de temperatuur van een baby stabieler, het bespaart dus veel energie.

Ook is door lichamelijk contact met je baby de afgifte van het groeihormoon hoger, wat de groei van je baby stimuleert. Veel lichaamscontact hebben met je baby is ook goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby. Hoe vaker en hoe langer je kan en wil buidelen, hoe beter. Juist als je baby moe is, is (lang) buidelen de beste manier om aan te sterken. Tijdens buidelen kan je baby het makkelijkst in diepe slaap komen en blijven. Als je baby ouder wordt blijft buidelen een heel fijn rustmoment voor jou en je kind, maar later kan buidelen ook geëvenaard worden door allerlei andere momenten, zoals momenten van borstvoeding, in bad, of in draagdoek. 

Hoe kun je buidelen? Kijk deze video

Houding bij buidelen

Tijdens het buidelen ligt je baby op zijn buik of zij tegen je blote borst. Samen liggen jullie niet plat, maar in een hoek, zodat de baby een beetje rechtop ligt. Je baby's armen zijn veelal gebogen met de handen in de buurt van het gezicht en de benen opgetrokken in een gebogen houding die de baby goed kent vanuit de baarmoeder. Je kan je baby ondersteunen met een hand op de rug en een hand onder de billen. Eventueel kan je tijdens het buidelen ook zachtjes zingen of iets voorlezen aan je baby. Je vertrouwde stem zal hem rustig maken.

Het verplaatsen van je baby van en naar de couveuse kost voor je baby altijd wat energie. Daarom zijn erg korte buidelmomenten (minder dan een uur) niet altijd wenselijk. Echter, door het overtillen heel rustig te doen en zoveel mogelijk op gelijke hoogte, kan je er ook voor zorgen dat ook de verplaatsing zo min mogelijk belastend is. Vraag aan de verpleegkundige om je hier in het begin mee te helpen, zodat je er steeds handiger in wordt en je het snel zelf kan. Zorg daarnaast voor schone kleding en probeer te voorkomen dat je vooraf gerookt hebt. Ook is het advies om geen parfum, aftershave of zeep met een geur te gebruiken. 

Terug naar boven