Website Nieuw - nov 2024 logo

Wij zijn er de hele reis van klein naar groot. Met informatie om je te ondersteunen als je kind te vroeg, te licht en ziek geboren wordt.

Troosten

Troosten

Als je baby te vroeg geboren wordt is de kans groot dat je kind in een couveuse komt te liggen aan verschillende slangetjes en monitoren. Dit kan een machteloos gevoel geven.

SEINTJE NODIG-Joyce Everts 5.jpeg

Troosten 

Als je baby te vroeg geboren wordt is de kans groot dat je kind in een couveuse komt te liggen aan verschillende slangetjes en monitoren. Dit kan een machteloos gevoel geven. Het liefst wil je je baby oppakken, tegen je aanhouden en mee naar huis nemen, maar dat laatste is nog niet mogelijk. Daardoor kun je een afstand voelen die het lastig maakt te troosten en te helpen.

Ook de kwetsbaarheid van je baby kan angst en een schuldgevoel geven. Toch ben jij als ouder het allerbelangrijkste voor je baby. En je kan wel degelijk heel veel voor je baby doen. Je aanwezigheid, stemgeluid, geur en aanraking geeft voor je baby een gevoel van vertrouwen en herkenning. Alle andere omgevingsprikkels zijn nieuw, jij bent bekend terrein. Bij jou voelt je baby het minst stress. Bovendien kun jij het gedrag van je kind het beste leren begrijpen, want jullie kennen elkaar het beste. Waarschijnlijk is de ziekenhuisomgeving voor jou ook nieuw en het gedrag van een zieke of te vroeg geboren baby ook. Maar het zorgpersoneel kan je helpen het gedrag van je baby snel te leren begrijpen zoals alleen jij dat kan, zodat je leert op welke manieren je er kunt zijn voor je baby, zoals alleen jij dat kan. 

Als een baby geboren wordt, krijgt hij plots te maken met zwaartekracht. Hij heeft nog niet zoveel spierkracht, en het is dus moeilijk om zijn romp, armen en benen gebogen te houden. De zogenaamde foetushouding, die prettig en veilig aanvoelt voor een baby, is voor een te vroeg geboren kind dus nog moeilijk om zelf aan te nemen. Ook is er meer geluid buiten dan binnen de baarmoeder en is het licht fel voor de ogen van je baby. De stap van de baarmoeder naar de couveuse is groot. Als ouder kun je helpen deze stap te verkleinen. 

Je kunt dit bijvoorbeeld doen door zoveel mogelijk te buidelen, waarbij je borst de couveuse vervangt. Daardoor wordt de spannende nieuwe, stressvolle omgeving weer een vertrouwde omgeving. Maar ook als buidelen niet mogelijk is, kan je je baby helpen om de omgeving als minder stressvol te ervaren. Alleen al door er te zijn, want jij bent vertrouwd. Door bijvoorbeeld je baby te helpen de foetushouding die je baby in de baarmoeder had na te bootsen. Dit kan je als volgt doen: Als je kind op zijn zij ligt, ondersteun je met je ene hand het hoofd en je andere hand de voeten en de handen. De rug en de benen zijn hierbij gebogen. Ook in buik- en rugligging kan je je kind in deze houding positioneren. Fijn is dan om het hoofd, de handen en de voeten op één lijn te houden, de zogenaamde middenlijn oriëntatie. Vraag voor dit positioneren hulp van verpleegkundigen. 

Ook wanneer je baby onrustig is, ben jij degene die het meest rust kan bieden. De onrust kan komen door een nieuwe situatie, pijn en stress. Onrust kan zich uiten door: 

  • grote trillende bewegingen met armen of benen 

  • hoofd helemaal wegdraaien in combinatie met het strekken van de romp  

  • strekken van armen met de vingers wijd gespreid 

  • strekken van de benen in de lucht 

Je kunt je baby op zo’n moment troosten door een foetushouding te creëren maar bijvoorbeeld ook door je baby een vinger te laten vastpakken, een fopspeen aan te bieden of door rustig tegen je baby te praten. Tijdens oncomfortabele medische handelingen zijn dit belangrijke dingen om je baby op zijn gemak te stellen. Je kan ook vragen of je mag buidelen tijdens de medische handelingen, soms is dat mogelijk. 

De borst van de ouder (moeder en/of vader/partner) is de gezondste plek voor de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van een baby. Kortom: ouders zijn de belangrijkste personen in het leven van een pasgeborene, óók voor pasgeborenen die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Je kan heel veel doen om je baby te troosten en het mooie is dat jij je door al deze handelingen ook mogelijk beter voelt.

Terug naar boven