Website Care4Neo logo

Wij zijn er de hele reis van klein naar groot. Met informatie om je te ondersteunen als je kind te vroeg, te licht en ziek geboren wordt.

Slaap

Slaap

Net zoals jullie je baby voeden zodat hij kan groeien, voedt slaap de hersenen van je baby. Slaap heeft een andere rol bij baby's dan bij grotere kinderen en volwassenen. Slaap lijkt belangrijk te zijn voor de hersenontwikkeling. Baby’s slapen daarom ook meer en anders dan grotere kinderen en volwassenen. Ze hebben ook verschillende slaapstadia dan later in het leven. Zo hebben pasgeborenen meer REM (rapid eye movement) slaap wat we “actieve slaap” noemen omdat ze veel bewegingen maken en daardoor wakker lijken, terwijl ze juist slapen. 

SEINTJE NODIG-Joyce Everts 7.jpeg

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) wordt veel onderzoek gedaan naar slaap. Zij zijn bijvoorbeeld druk bezig te onderzoeken hoe de slaap van baby’s verberterd kan worden, omdat goede slaap zo belangrijk is voor hun gezondheid en ontwikkeling.

Wat is slaap eigenlijk?

In de baarmoeder slapen baby’s 20 tot 22 uur. De gedachte is dat tijdens slapen in de baarmoeder veel hersenverbindingen worden aangelegd en maken voor geboorte een soort kaart van het lichaam zodat ze alle delen van het lichaam kunnen  aansturen. 

Na geboorte gaat dit door, maar worden de hersenen ook aangepast op de omgeving. Men weet nog niet zo goed wat het effect van premature geboorte hierop is. De baby’s worden namelijk geboren terwijl de meeste verbindingen nog moeten worden aangelegd. Daarom denkt men dat slaap ook erg belangrijk is voor te vroeg geboren baby's. 

Actieve slaap en stille slaap

Doordat er tijdens actieve slaap zoveel activiteit is in het lichaam (ogen bewegen veel en zijn soms open) is het soms lastig om het verschil tussen actieve slaap en wakker zijn te zien. Het kan dus voorkomen dat een baby soms wordt wakker gemaakt terwijl hij slaapt. Baby's vallen vaak relatief snel weer in slaap, maar het slaapritme raakt verstoord waardoor baby's soms veel minder actieve slaap hebben. 

Naast actieve slaap hebben baby's ook 'stille' slaap (de ogen zijn gesloten en de baby slaapt zonder bewegingen). Ook deze fase is heel belangrijk en gelukkig makkelijker te herkennen.

Buidelen en slaap

Buidelen met je baby versterkt niet alleen de band tussen jou en je baby, maar het kalmeert en troost je baby ook, wat leidt tot betere en langere slaapperioden. Het is bijna alsof je hartslag en warmte een natuurlijk slaapliedje voor je baby is. 

Thuis en slaapproblemen

Het kan voorkomen dat sommige baby's na thuiskomst uit het ziekenhuis moeite hebben met slapen. Vraag daarom vooral advies en tips aan de verpleegkundigen voordat je baby met ontslag gaat of overgeplaatst wordt. Zorg er ook voor dat de slaapomgeving thuis veilig is, door de adviezen van het consultatiebureau te volgen.

 

Terug naar boven