Website Nieuw - nov 2024 logo

Wij zijn er de hele reis van klein naar groot. Met informatie om je te ondersteunen als je kind te vroeg, te licht en ziek geboren wordt.

Complicaties na vroeggeboorte: lever

Complicaties na vroeggeboorte: lever

Als de lever nog niet voldoende is ontwikkeld na een vroeggeboorte kan je baby geel zien.

SEINTJE NODIG-Marieke Oskam 1.jpg

Bilirubine

Bij elke pasgeborene daalt het aantal rode bloedcellen, en daardoor komt de stof bilirubine vrij. Die moet door de lever worden verwerkt en via ontlasting en urine uitgescheiden. Een onrijpe lever kan deze afvalproducten niet snel genoeg opruimen. Daardoor komt de stof bilirubine vrij. Het kind wordt dan gelig. Een te hoog bilirubine-gehalte kan schadelijk zijn voor de hersenen (kernicterus) en het gehoor. Veel kindjes worden ook een beetje suf, maar andere zijn juist onrustig en reageren heftig op allerlei prikkels. Dit komt ook bij op tijd geboren kinderen voor. Bij hen kan het voldoende zijn om ze veel daglicht te geven, maar vaak moeten ze ook even worden opgenomen om lichttherapie (fototherapie) te krijgen.

Fototherapie

In de volksmond wordt ook wel gezegd:  ‘de baby moet even onder de blauwe lamp’. Vaak ligt het kindje niet alleen onder 1 of 2 lampen, maar ook op een bilimatje (ook wel biliblanket genoemd) dat ook blauw licht geeft. De baby heeft dan alleen een luier aan en een stoffen brilletje op om de ogen te beschermen, zodat het licht door zijn huid heen kan dringen. Onder invloed van dat licht wordt de bilirubine omgezet in een stof die die via de urine en ontlasting kan worden uitgescheiden. Hierdoor kan de urine donkerder worden en de ontlasting dunner.  Door de warmte van de lamp krijgt je baby het niet koud. De huid kan door het licht een beetje rood en vlekkerig worden, maar dit verdwijnt enkele dagen na de therapie.

Biliblanket

Een biliblanket is een lichtmatje met glasvezels. Over het matje komt een wegwerphoesje. Het matje wordt op de blote rug van je baby geplaatst, met de bovenkant op schouderhoogte en de glasvezelkabel tussen de beentjes. Zolang het lichtgevende deel van het matje goed contact maakt met de huid, is de fototherapie effectief. Omdat de baby niet in het licht kijkt, is een stoffen bril niet nodig.

Voeding

Extra vocht is belangrijk tijdens fototherapie. Het blauwe licht zorgt ervoor dat de baby meer vocht verliest. Dit extra vocht helpt de galkleurstof af te voeren. Als je baby slecht drinkt, kan een sonde via de neus worden ingebracht om voeding te geven. Meestal kun je doorgaan met borstvoeding. Soms is een infuus nodig om extra vocht toe te dienen.

Duur van fototherapie

De duur van de fototherapie hangt af van de hoeveelheid galkleurstof in het bloed. Dit wordt dagelijks gemeten.. De arts bepaalt aan de hand van de uitslagen hoelang je baby fototherapie nodig heeft. Dagelijks bespreekt de arts of verpleegkundige de voortgang van de behandeling met jou.


Wisseltransfusie

Soms is deze behandeling onvoldoende, dan wordt er een wisseltransfusie (bloedtransfusie) toegepast. Bij een wisseltransfusie wordt er telkens een gedeelte van het bloed via een infuus afgenomen en meteen daarna door hetzelfde infuus een gelijke hoeveelheid donorbloed toegediend. Door dit een aantal malen achter elkaar te herhalen, daalt de bilirubineconcentratie tot een ongevaarlijk niveau.

Wil je meer lezen over geel zien bij baby's die thuis geel zien: Ouders van pasgeborenen | Babyzietgeel

Terug naar boven