Website Nieuw - nov 2024 logo

Wij zijn er de hele reis van klein naar groot. Met informatie om je te ondersteunen als je kind te vroeg, te licht en ziek geboren wordt.

Neonatologie afdelingen

Neonatologie afdelingen

Goede zorg is belangrijk voor jouw kind en voor jouw gezin. Jouw kind heeft, nog meer dan andere pasgeboren baby’s, bijzondere aandacht en speciale verzorging nodig.

SEINTJE NODIG-myrth Leijdekkers 8.jpg

Neonatologie & NICU

Neonatologie is de zorg voor pasgeborenen. De afdeling voor pasgeborenen heet dan ook afdeling Neonatologie. De intensive care voor pasgeborenen wordt meestal de Neonatale Intensive Care Unit of NICU genoemd. Dit is een zeer gespecialiseerde afdeling Neonatologie.

Er zijn veel ziekenhuizen in Nederland met een Neonatologieafdeling, maar slechts 9 ziekenhuizen beschikken over een NICU. Dit zijn de 7 academische ziekenhuizen, het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en de Isalaklinieken in Zwolle.

Op de afdeling liggen kinderen die te vroeg zijn geboren (prematuren), kinderen die een te laag gewicht hebben voor de zwangerschapsduur (dysmaturen) en kinderen met een (mogelijke) aandoening.

Andere planeet

Veel ouders omschrijven de tijd dat hun baby is opgenomen als een emotionele reis: je weet soms niet meer wat je moet denken, gaat het nu goed of toch juist niet? Daar komt bij dat je in een voor jou onbekende wereld terecht komt, de omgeving, de mensen, de taal die ze gebruiken: het lijkt alsof je in een anadere wereld bent beland. 

Maar let op: de informatie gaat niet specifiek over jouw kind. Ieder kind is anders, alles wat je tegenkomt kan bij jouw kindje net even anders zijn. Geen enkel kind krijgt te maken met alle problemen die je op onze website kunt vinden. Voor specifieke informatie over jouw kind kun je terecht bij het team dat voor je kindje zorgt. Daarover lees je later trouwens meer.

De afdeling

Een neonatologie-afdeling ziet er anders uit dan alle andere afdelingen van een ziekenhuis. De couveuses vallen het eerst op, maar er zijn ook ‘open bedjes’. Daarin liggen baby’s, pasgeboren of enkele maanden oud. Soms voor een dagje of een paar dagen, maar soms ook maandenlang.

Couveuse- of babysuites

Tegenwoordig zie je gelukkig steeds meer en meer couveusesuites in ziekenhuizen. Dit is aan de ene kant een goede ontwikkeling, want ieder kind krijgt een eigen kamer, waar de ouder dag en nacht kan verblijven om zoveel mogelijk zelf voor hun kindje kunnen zorgen. Aan de andere kant kun je je ook alleen voelen op een couveusekamer. Vaak is er wel een ontmoetingsruimte waar je anderen kunt ontmoetten.

In ziekenhuizen waar geen couveusesuites zijn, is er vaak ook een ouderkamer: een ruimte waar je je als gezin kunt terugtrekken en waar je ook vaak, voordat je kindje naar huis mag, een of twee dagen kunt inroomen zodat je beter voorbereid bent op de thuiskomst.

Neonatale Intensive Care

Een NICU is is een intensive care afdeling voor pasgeborenen. Deze afdeling biedt gespecialiseerde zorg voor pasgeborenen. Zo kunnen hier de hele kleintjes worden beademd. Ernstig te vroeg geboren kinderen (24 tot 30 weken zwangerschap) zullen altijd op de NICU worden opgenomen, maar ook pasgeborenen met andere ernstige problemen komen hier terecht. Een kind dat in een ander ziekenhuis geboren wordt, maar de intensieve zorg van een NICU nodig heeft, wordt met een speciale ambulance opgehaald en naar de NICU gebracht.

High Care

Als het na verloop van tijd goed gaat met het kind wordt het overgeplaatst naar een Post-IC of een High-Care afdeling, soms in hetzelfde ziekenhuis, soms in een ander ziekenhuis (satelietziekenhuis van het NICU-ziekenhuis). Soms is het dezelfde afdeling, alleen zijn er een of twee plekken als Post-IC ingericht. Op een high care is bijvoorbeeld ook (tijdelijke) beademing mogelijk. Ook op deze afdeling is de zorg nog behoorlijk intensief.

Medium Care

Daarna volgt soms nog een derde stap voordat het kind naar huis mag: overplaatsing naar een ziekenhuis met een Medium Care afdeling. Het kan ook zijn dat het op de NICU al zo goed gaat, dat het kind wordt overgeplaatst naar een Medium Care afdeling. Op de medium care heeft het  kind vaak in het begin nog een bewakingsmonitor, omdat het nog wat dipjes heeft waar hij overheen moet groeien. Daarnaast is groeien, zelf drinken en zich op temperatuur kunnen houden het belangrijkste wat hij hier moet ‘leren’ voordat hij naar huis kan. Nog een verschil met de andere afdelingen is dat er aan een Medium Care niet altijd een neonatoloog is verbonden, een (gewone) kinderarts is voldoende gekwalificeerd.

Een kind dat geboren wordt na een zwangerschap van meer dan 32 weken, kan – als er geen complicaties zijn – op een High Care afdeling of een Medium Care afdeling terecht. Bij (ernstig) zieke kinderen hangt het natuurlijk van de ziekte af waar ze de beste en eventueel gespecialiseerde zorg kunnen krijgen.

Terug naar boven