Wij zijn er de hele reis van klein naar groot. Met informatie om je te ondersteunen als je kind te vroeg, te licht en ziek geboren wordt.
Dysmaturiteit
Dysmaturiteit
In Nederland wordt 10% van de kinderen geboren met een te laag gewicht voor de zwangerschapsduur; dit noemen we dysmaturiteit. Veelvoorkomende oorzaken zijn roken, overgewicht en infecties. Ook kunnen kinderen dysmatuur geboren worden door complicaties zoals pre-eclampsie.
Er zijn twee soorten dysmaturiteit. Bij de eerste soort zijn foetussen vanaf het begin kleiner dan normaal, maar blijven ze gestaag groeien. Dit noemen we ‘small for gestational age’ (SGA). Bij pre-eclampsie zien we vaak de tweede vorm: een kind dat eerst normaal groeide, maar waarvan de groei afbuigt. Dit heet foetale groeibeperking, of ‘intra-uteriene groei restrictie’ (IUGR).
Dysmaturiteit door pre-eclampsie ontstaat doordat de placenta niet goed functioneert, waardoor de foetus te weinig voedingsstoffen krijgt. Dit kan met een echo-onderzoek worden vastgesteld. De foetus verdeelt het bloed naar de belangrijkste organen zoals de hersenen, het hart en de bijnieren, waardoor andere delen zoals de buik minder snel groeien. Dit wordt ‘brain sparing’ genoemd. Hierdoor blijft de gewichtsgroei verder achter. De ontwikkeling van organen zoals de darmen verloopt dan ook langzamer. Hierdoor zijn dysmaturen kwetsbaarder dan kinderen met een normaal geboortegewicht.