Wij zijn er de hele reis van klein naar groot. Met informatie om je te ondersteunen als je kind te vroeg, te licht en ziek geboren wordt.
Dragen
Dragen
Baby’s hebben veel behoefte aan lichaamscontact. Het dragen van je baby in een draagdoek of ergonomische draagzak is een praktisch en gezellig hulpmiddel om de hechting tussen jou en je baby te helpen.
Dragen van je baby
Baby’s hebben veel behoefte aan lichaamscontact. Het dragen van je baby in een draagdoek of ergonomische draagzak is een praktisch en gezellig hulpmiddel om de hechting tussen jou en je baby te helpen. Dragen zorgt voor meer interactie tussen jou en je baby; door de nabijheid leer je de signalen van je baby beter kennen en begrijpen. Onderzoek toont aan dat het dragen van je baby een veilige hechting stimuleert. Ook als het niet altijd lukt om te ontdekken wat de behoefte van je baby is, voelt je baby dat je er voor hem bent en voelt zich veilig. Daarnaast laten onderzoeken ook zien dat het dragen van je kind de duur van de borstvoedingsperiode en de frequentie van het voeden verhoogt.
Het dragen in een draagdoek is voor alle prematuren in principe geschikt, alleen zijn er voorwaarden aan verbonden:
• Minimale leeftijd: 35 weken
• Minimaal gewicht: 1800 gram
• Sondevoeding: tijdens de inlopende sondevoeding niet dragen in draagdoek
• Monitor: Indien de prematuur aan de monitor is verbonden, mag het dragen nog niet gestart worden.
Houding tijdens het dragen: Bij het dragen van je baby is het belangrijk dat de baby zo veel mogelijk ondersteund wordt in zijn natuurlijke houding. Sommige babydragers geven te weinig steun in de rug en nek of laten de benen "bungelen" wat het risico op heupdysplasie (afwijking van het heupgewricht) kan geven. Van een natuurlijk houding spreken we als je baby rechtop, met de benen gespreid, en de knieën hoger dan de billen in de draagdoek of drager zitten. Dit wordt ook wel de kikkerhouding genoemd.
Draagdoeken en dragers: Er zijn veel verschillende soorten draagdoeken en dragers op de markt. Laat je bij de aanschaf van een draagdoek of draagzak goed adviseren, eventueel door de kinderfysiotherapeut en verpleegkundige.