Website Nieuw - nov 2024 logo

Wij zijn er de hele reis van klein naar groot. Met informatie om je te ondersteunen als je kind te vroeg, te licht en ziek geboren wordt.

Samen zorgen

Samen zorgen

De zorgprofessionals doen hun best om je zo snel mogelijk te betrekken en te begeleiden bij de verzorging van je baby. Het is normaal dat je dit nog spannend vindt, zeker als je baby nog klein is. Zij beginnen stap voor stap en je geeft zelf aan wat je prettig vindt. Je kunt je baby altijd ondersteunen tijdens de verzorging, zeker prematuren ervaren dit als prettig. 

SEINTJE NODIG-Iris Catsburg-Carmenkreuzefotografie-151.jpg

Samen zorgen 

Het streven is om een zieke/te vroeg geboren pasgeborene met twee personen te verzorgen, liefst met ouders. De ondersteuning doe je met een vlakke hand. Streef naar een gebogen houding van je baby, waarbij de handen van je baby bij de mond gehouden kunnen worden. Dim het licht als dit mogelijk is of scherm de ogen met een hand of met een doekje af voor het felle licht. Bij tekenen van stress pauzeer je de handeling waar mogelijk en geef je je baby begrenzing met je handen. Probeer altijd contact te houden met je baby en vermijd het onverwachts loslaten. Het is handig om vóór de verzorging de spullen die je nodig hebt alvast klaar te leggen op het tafeltje naast de couveuse. Probeer niets op de couveuse te leggen. 

  • Luier verschonen: Was voorafgaand je handen of gebruik handalcohol. Een luier verschonen is een prikkel voor je kind en kan vermoeiend zijn voor een premature/dysmature/zieke baby. De verpleegkundige zal je begeleiden en ondersteunen als je dit voor het eerst doet. Zorg dat je baby niet te veel afkoelt door eventueel de warmtelamp aan te doen en bescherm de ogen bij een te felle lichtbron.

    Als je baby nog erg klein is, dan wordt je baby meestal met zijn tweeën verzorgd. De verpleegkundigen begeleiden je zodat je eerst samen met een verpleegkundige de verzorging kan doen en zodra jij eraan toe bent, kun je dit zelf doen, samen met je partner. Laat je baby eventueel je vinger vasthouden, leg een hand tegen de rug of de billen (bij zijligging), onder de voeten of op het hoofd. De andere ouder (of de verpleegkundige) legt eerst alvast een schone luier onder je baby, en maakt daarna zachtjes de vieze luier los in gelijkmatige bewegingen en zorgt dat de plakstrip niet tegen zijn huid plakt. De billen worden van voor naar achter schoongemaakt met een billendoekje. Tijdens het luier verschonen blijf je naar je kind kijken en let je op signalen of tekenen van stress of vermoeidheid. Zo nodig stop je even om je kind te laten bijkomen. Na het verschonen leg je je baby weer comfortabel neer. De luier moet je vaak nog even bewaren om te wegen door de verpleegkundige. Tot slot was je weer je handen

  • Baden: Op tijd geboren baby’s worden de eerste dag vaak nog niet gewassen, zodat het huidsmeer van de baby goed kan intrekken. Als je baby nog te ziek of te klein is, wordt het eerste badje vaak nog enige tijd uitgesteld, voor hen kan een wasbeurt namelijk een hoop energie kosten. Als het moment van het eerste badje eenmaal is aangebroken. Om het badje zo fijn en geborgen mogelijk te maken kun je een warme natte hydrofiel over het lichaam van je baby leggen in bad. Je merkt vaak het beste wat je baby fijn vindt. De eerste keren zal de verpleegkundige samen met jou het badje doen. De conditie van je kind bepaalt of het wassen gebeurt in de couveuse of in bad. Voor de meeste kinderen is 2x per week wassen voldoende 

  • Eigen kleding: Een te vroeg geboren baby krijgt in de couveuse nog geen kleren aan, zonder kleding kan je baby goed geobserveerd worden. Er is kleding speciaal voor te vroeg geboren kinderen, de verpleegkundigen geven je graag advies want de huid van je kind is nog dun en teer, dus de stof en bijvoorbeeld de sluiting moet heel zacht zijn. Je kind mag kleding aan als hij hier sterk genoeg voor is, en geen bevochtiging meer nodig is in de couveuse. De verpleegkundige zal je begeleiden en helpen met het aan- en uitkleden.

    In verband met hygiëne is het verstandig om regelmatig schone kleding aan te doen; daarom is het raadzaam om meerdere kleren mee te nemen. Het advies is om de kleding op 60 graden te wassen en te drogen in droger. Bij voorkeur een neutraal wasmiddel zonder synthetische conserverings-, kleur- en geurstoffen (bijvoorbeeld neutral) gebruiken, Net als bij gewone babykleding komt de maat van babykleding van prematuren overeen met de lichaamslengte in centimeters. De collecties van de meeste babykleding merken beginnen bij maat 50, omdat dit de maat is die de meeste pasgeboren baby’s dragen. Er zijn ook merken/winkelketens die babykleding vanaf maat 44 verkopen, deze maat is vaak geschikt voor te vroeg geboren kinderen. 

  • Knuffels, lakentje en geurdoekje: Verschillende onderzoeken laten zien dat stoffen knuffels de kans op een infectie vergroten.. Dit komt door de snelle groei van bacteriën in de knuffels. In sommige ziekenhuizen zijn knuffels niet toegestaan. Vaak is het wel mogelijk om een eigen lakentje en geurdoekje, liefst van glad materiaal (zonder knuffelhoofd) erop bij je baby te leggen. Deze moet 1x per dag gewassen worden. Je geurdoekje draag je tegen je lichaam aan en legt deze daarna bij je baby. Hij zal je geur ruiken en herkenning en vertrouwdheid ervaren. Wanneer je een kangoeroevest of een eigen vest gebruikt, moet je deze ook 1x per week wassen.

  • Fopspeen: Voor een zieke of te vroeg geboren baby kan een fopspeen een middel zijn om troost te vinden. Deze fopspeen wordt gebruikt bij onrust van je baby en bij het geven van sondevoeding. Wil je dit liever niet, geef dit dan aan bij de verpleegkundige. Het is dan wel goed om samen te zoeken naar mogelijke alternatieven. 

  • Dagboek: Je kan zelf een dagboek maken. Dit dagboek geeft je achteraf een beeld van de opnameperiode op de afdeling. In het dagboek kun je, naar behoefte, de bijzondere dingen die je meemaakt met je kind noteren en eventueel illustreren met foto’s. Het is ook mogelijk om bezoekers een stukje te laten schrijven. Wanneer de verpleegkundigen in de gelegenheid zijn, schrijven zij graag ook stukjes over je baby. 

    Tip: vraag of het ziekenhuis een couveusedagboek voor je heeft. 

 

Terug naar boven