Website Nieuw - nov 2024 logo

Neonatologie staat centraal in ons nieuws. Lees hier over ontwikkelingen binnen en buiten onze Care4Neo Community

Volwassen doelgroep sluit zich aan bij neonatologievereniging Care4Neo

Volwassen doelgroep sluit zich aan bij neonatologievereniging Care4Neo

Met deze uitbreiding van de Care4Neo Community brengt Care4Neo alle betrokkenen bij de ontwikkeling van het kind bij elkaar

Community

Rotterdam 12 november 2024 – Op 17 november, Wereld Prematurendag, lanceert Care4Neo tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Sophia Kinderziekenhuis de Next Generation Community. De Next Generation Community, voor en door adolescenten en volwassenen die als baby direct na de geboorte in het ziekenhuis werden opgenomen, omdat ze te vroeg, te klein of ziek zijn geboren. Velen van hen ondervinden hier nog dagelijks de gevolgen van. Met de uitbreiding van deze groep binnen de Care4Neo Community hoopt ouder-en patiëntenvereniging Care4Neo nog beter in staat te zijn om baby’s te begeleiden van zwangerschap tot en met het moment dat ze op eigen benen staan.  

Jaarlijks worden er in Nederland 12.000 kinderen te vroeg geboren. Deze vroeggeboortes brengen vaak ernstige gezondheidsproblemen met zich mee, zowel op korte als lange termijn. Ondanks de vooruitgang in de medische wetenschap, blijft vroeggeboorte een van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte en langdurige gezondheidsproblemen. Dagelijks overlijden 2 baby’s aan vroeggeboorte. 10 baby’s per dag ondervinden blijvende gevolgen.

Ingeborg Anna Martens (49) werd zelf in 1975 te vroeg geboren, na een zwangerschap van 30 weken. Toch werd dit feit niet meegenomen toen zij rond haar 40e allerlei fysieke en mentale problemen kreeg. Na vele omzwervingen en verkeerde behandelingen bleek dat zij onder meer ernstige longschade heeft opgelopen als gevolg van de vroeggeboorte. Ingeborg Anna is samen met Regina van den Berg een van de drijvende krachten achter het platform Ex-couveusekinderen. Ze faciliteren verschillende vormen van peer-support, waaronder het goedbezochte Couv-Café; een ontmoetingsplaats waar adolescenten en volwassenen samenkomen.

Yvonne Meijerink, bestuursvoorzitter van Care4Neo: "Vroeger verbleven baby’s geïsoleerd in de couveuse, waarbij ouders vaak geen toegang hadden om bij hun pasgeboren kind te zijn. Dit betekende dat baby’s en hun ouders essentiële momenten van contact misten. Inmiddels weten we dat deze vroege stress langdurige gevolgen kan hebben, waaronder complexe hechtingsproblemen. De moderne zorg legt daarom juist veel nadruk op de intensieve betrokkenheid van ouders. Methoden zoals huid-op-huidcontact, die bewezen effectief zijn, worden nu breed ondersteunt om de hechting en het welzijn van de baby en de ouder te ondersteunen".

Volwassenen die te vroeg geboren zijn, lopen soms rond met langdurige gezondheidsklachten zonder dat deze in verband worden gebracht met hun vroeggeboorte. Zo worden longproblemen regelmatig ten onrechte als astma gediagnosticeerd, omdat de arts niet weet dat deze klachten mogelijk het gevolg zijn van een vroeggeboorte. Het missen van deze context kan leiden tot onjuiste behandelingen en beperkte ondersteuning voor mensen met verborgen gezondheidsproblemen als gevolg van hun vroeggeboorte. Care4Neo vindt het daarom van belang om alle betrokkenen bij het opgroeiende kind, inclusief de kinderen en volwassenen zelf, samen te brengen, zodat de inzichten van vandaag de zorg van morgen verbeteren.

Met de integratie van het platform Ex-couveusekinderen in de Next Generation Community zetten we weer een prachtige stap vooruit. Op de langere termijn zou Care4Neo graag zien dat er een Landelijk Expertisecentrum Vroeggeboorte komt, zodat we met elkaar meer kennis opbouwen over de lange termijn gevolgen van de behandelingen bij vroeggeboorte en de zorg aan de hand daarvan continu kunnen blijven verbeteren.” aldus Yvonne Meijerink.

Terug naar boven