Wij zijn er de hele reis van klein naar groot. Met informatie om je te ondersteunen als je kind te vroeg, te licht en ziek geboren wordt.
Naar school
Naar school
Een prachtige mijlpaal in het leven van jouw kind, je kind is vier jaar geworden en gaat naar de basisschool. Misschien heb je voordat dat deze dag aanbreekt, verschillende scholen bezocht om te bekijken welke school het beste bij jouw kind en bij jullie past. Voor kinderen met een moeilijke start kan het lastiger zijn om in te schatten wat hij nodig heeft en daarom te bepalen welke school of welk type onderwijs het beste bij hem past. Want soms wordt pas zichtbaar op school wat jouw kind (extra) nodig heeft.
Op school gelden andere regels dan thuis of op de kinderopvang, bij de gastouder; er worden meer nieuwe en hogere eisen aan je kind gesteld. Bij veel kinderen met een moeilijke start weten we dat hun ontwikkeling vaak niet helemaal hetzelfde verloopt als bij leeftijdsgenoten. Ook kennen de leerkrachten je kind nog niet, waardoor het kan gebeuren dat je kind (opnieuw) moeilijkheden ondervindt en achterstand of beperkingen zichtbaar worden in de ontwikkeling van je kind.
Leerplicht en aanmelding
In Nederland gaat je kind een dag na de vierde verjaardag naar de basisschool. Je hebt op het kinderdagverblijf of bij de gastouder nog getrakteerd om jouw kind zijn verjaardag te vieren en hem voorbereid dat die periode wordt afgesloten en het tijd is voor school: een nieuwe fase breekt aan. Niet alleen voor je kind een nieuwe fase, ook voor jullie als ouders.
In de periode daarvoor moet je alvast nadenken over de schoolkeuze en in veel gevallen ook een keuze maken voor de naschoolse opvang. Kijk op de website van de gemeente of jij zelf een basisschool mag kiezen of vraag dit aan de school.
In sommige gemeenten hebben de scholen afspraken gemaakt over de verdeling van kinderen over de scholen. Soms moet je kind in de eigen wijk naar school. Soms wordt er geloot of gezorgd dat broers en zussen naar dezelfde school kunnen.
- Schrijf je kind minimaal 10 weken voor het 4 jaar wordt in voor een basisschool.
- Je mag je kind niet vóór de leeftijd van 3 jaar aanmelden.
- Houd er rekening mee dat een basisschool geen plaats heeft of een wachtlijst heeft. Je mag je kind bij meerdere scholen aanmelden.
Soorten basisscholen
Er zijn verschillende soorten basisscholen. Bijzondere basisscholen geven les op basis van een geloof, levensovertuiging of een onderwijsconcept. Openbare scholen doen dat niet. Zowel openbare als bijzondere scholen kunnen extra aandacht geven aan sport- of muzieklessen, aan les in 2 talen of alleen lesgeven aan kinderen met gedragsproblemen of een beperking.
Openbare basisscholen staan open voor ieder kind. Het onderwijs op een openbare basisschool gaat niet uit van een godsdienst of levensbeschouwing. Op bijzondere scholen wordt les gegeven vanuit een godsdienst of levensovertuiging.
Er zijn ook basisscholen met een ander onderwijsconcept. Zij geven les vanuit bepaalde ideeën over opvoeding en onderwijs, bijvoorbeeld montessori, dalton, jenaplan, vrijescholen. Zowel openbare scholen als scholen voor bijzonder onderwijs kunnen vanuit een onderwijsconcept lesgeven.
Op Brede Scholen kan je kind na schooltijd bijvoorbeeld naar een sport- of muziekles of wordt huiswerkbegeleiding aangeboden.
Bij kinderen met een moeilijke start is bij het beginnen op een basisschool vaak niet meteen duidelijk of er extra ondersteuning is en zo ja welke ondersteuning dat moet zijn. Als ouder/verzorger is het belangrijk om vanaf de start op normale school in gesprek te gaan en blijven met school. De school moet een passende onderwijsplek geven, deze plicht is vastgelegd in de zorgplicht. Dat hoeft niet meteen in de kleuterklas duidelijk te worden. Bij kinderen met een moeilijke start is dat misschien niet meteen duidelijk in de kleuterklas.
Bijvoorbeeld als een kind leert lezen, sommen maken moeilijker wordt, een kind gaat leren spellen etc. Samen met jou onderzoekt de school of jouw kind extra ondersteuning nodig heeft en welke ondersteuning dat moet zijn. school bekijkt of het die ondersteuning zelf kan geven. In veel gevallen kan je kind op een gewone school blijven, met extra ondersteuning: dat heet passend onderwijs. Als dat niet mogelijk is, dan biedt de school een plek op een andere gewone of speciale school die dit wel kan: speciaal basisonderwijs (sbo) of speciaal onderwijs (so).
Een school voor speciaal basisonderwijs (sbo) weet hoe het moet omgaan met kinderen met gedragsproblemen of een beperking. De leerlingen zitten in kleinere groepen. In de meeste gevallen gaat je kind eerst naar een gewone basisschool en wordt gekeken of hij daar mee kan komen.
De SO basisschool is voor kinderen die veel extra ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld bij verstandelijk beperkingen of ernstige gedragsproblemen. Als je kind blind, doof, slechtziend of slechthorend is, kan het naar een speciale school.
Voordat je kind vanaf de vierde verjaardag start op de basisschool, plan je in overleg met school een paar wenmomenten of oefendagen in. Je kind gaat dan voor bijvoorbeeld een aantal keer een halve dag naar school, in de weken voorafgaand aan de echte start. Het eerste jaar op school kan erg wennen zijn. Je kind gaat naar school met vier jaar, maar zijn gecorrigeerde leeftijd is jonger omdat hij prematuur geboren is. Dat is mede de oorzaak dat zij vaker moeite hebben met de drukte, de prikkels, in de klas. Overleg regelmatig met de leerkracht hierover, ook als je bijvoorbeeld merkt dat je kind veel meer moe is dan voorheen. Je kunt afspraken maken met school om je vierjarige kind wat vaker thuis te houden.
Vanaf de leeftijd van vijf jaar gaat de leerplicht in en is je kind verplicht om naar school te gaan. De periode op de basisschool duurt meestal 8 jaar (groep 1 t/m 8). Leerlingen die er door bijzondere omstandigheden langer over doen, mogen uiterlijk tot in het jaar waarin zij 14 jaar worden op de basisschool blijven.
Bron: Rijksoverheid