Wetenschappelijk onderzoek en richtlijnen spelen een belangrijke rol in de zorg. Ons perspectief zorg voor impact.
Interview met de arts-onderzoeker van het PROTEA onderzoek
Interview met de arts-onderzoeker van het PROTEA onderzoek
In Nederland wordt er veel onderzoek gedaan binnen de neonatologie. Dit kan onderzoek op de afdeling zelf zijn, maar kan ook plaatsvinden na thuiskomst. De Protea studie is een van de vele studies waar Care4Neo betroken bij is. We stellen de arts-onderzoeker van het PROTEA onderzoek graag aan je voor.
De PROTEA studie wordt ondersteund door het Longfonds
Even voorstellen!
"Mijn naam is Inger van Duuren, ik ben basisarts en doe wetenschappelijk onderzoek op de afdeling neonatologie. Samen met kinderarts Gerdien Tramper werk ik aan het PROTEA onderzoek. Ik vind het leuk om bij te dragen aan de vooruitgang van de wetenschap waarmee we de zorg voor prematuren continu blijven verbeteren. Ook vind ik het leuk dat we hiervoor nauw samenwerken met de ouders van de deelnemers. Zij zijn vaak heel enthousiast over het onderzoek. We zetten ons samen in voor de gezondheid van hun kind én voor kinderen in de toekomst."
Wat is het doel van het PROTEA onderzoek?
"Met het PROTEA onderzoek willen wij ervoor zorgen dat te vroeg geboren kinderen minder vaak ziek worden. Het gaat in dit onderzoek om ziekte door luchtweginfecties en piepende ademhaling. Alle kinderen worden weleens ziek door luchtwegvirussen, maar prematuren worden helaas vaker en ernstiger ziek, dat willen wij voorkomen! Ernstige luchtweginfecties in het vroege leven geven een grotere kans op astma later. Hier hopen we ook tegen te beschermen."
Hoe kunnen prematuren beschermd worden?
"Er is een poeder wat de afweer versterkt. Dit poeder krijgen kinderen via de mond, opgelost in (moeder)melk of water. In het poeder zitten klein stukjes van kapotgemaakte bacteriën. Net als de normale darmbacteriën trainen deze stukjes het afweersysteem. Al sinds tientallen jaren wordt het poeder gegeven aan oudere kinderen die vaak ziek zijn of astma hebben. We weten daardoor dat het poeder veilig is en dat het bestaande klachten vermindert. Nu onderzoeken we of het poeder ook beschermt vóórdat er klachten zijn."
Waarom is het goed om mee te doen aan dit onderzoek?
"Door deel te nemen aan het onderzoek help je mee om de zorg voor kinderen in de toekomst beter te maken. Daarnaast is het natuurlijk goed mogelijk dat het middel werkt en u uw eigen kind hiermee beschermt. Hierdoor kan het zijn dat hij of zij minder vaak ziek wordt in het eerste levensjaar en het risico op astma verlaagt. Verder vinden mensen het vaak een fijn idee dat zij laagdrempelig en regelmatig contact kunnen hebben met de onderzoeksarts."
Wat zou meedoen inhouden?
"Als u meedoet met uw kind, geeft u zelf het poeder aan uw kind totdat hij of zij 1 jaar oud is. De helft van de kinderen krijgt het echte middel en de helft krijgt een nepmiddel (placebo). Uiteindelijk vergelijken we hoe het met de kinderen uit de behandelgroep en placebogroep is gegaan: zijn de behandelde kinderen inderdaad minder vaak ziek geworden?
Er is een App speciaal gemaakt voor het onderzoek die deelname aan het onderzoek heel eenvoudig maakt. De App herinnert u om het poeder te geven en vraagt elke week aan u hoe het met uw kind gaat via een heel kort vragenlijstje. Op de website van de PROTEA studie kunt u van 2 moeders zien, hoe zij de deelname ervaren en waarom zij hebben gekozen om mee te doen."
Wie kan er meedoen aan het onderzoek?
"Alle kinderen geboren in Nederland tussen 30 en 36 weken zwangerschap kunnen meedoen. We zoeken voor iedereen een passende oplossing voor de contactmomenten. Bijvoorbeeld online, thuis of in een ziekenhuis in de regio. Het onderzoek moet starten voordat kinderen 10 weken oud zijn."
Wil je meer weten? Neem contact op via Contact / Deelnemen – Protea studie