Website Nieuw - nov 2024 logo

Wij zijn er de hele reis van klein naar groot. Met informatie om je te ondersteunen als je kind te vroeg, te licht en ziek geboren wordt.

Voor partners

Voor partners

Informatie speciaal voor vaders, partners en de niet-bevallende ouder.

Er zijn verschillende redenen waarom jouw partner een risicovolle zwangerschap kan hebben, waaronder:

  • Het hebben van een medische aandoening die tijdens de bevalling kan verergeren.
  • Zwangerschap van een meerling.
  • Een eerdere keizersnede hebben gehad.
  • Problemen ontwikkelen tijdens de zwangerschap die de bevalling kunnen beïnvloeden (hoge bloeddruk, PE, HELLP)
  • Een kind met een aangeboren afwijking
  • Een te grote of kleine baby.
  • Een zwakke baarmoederhals

Als je partner extra zorg nodig heeft, zal het zorgteam jullie alles uitleggen. Ze zullen de zorgopties van jouw partner bespreken en al jullie vragen beantwoorden.

Omgaan met de situatie

Het is heel normaal om je zorgen te maken, of je onzeker te voelen over je partner en de baby. Je partner zal extra afspraken hebben tijdens de zwangerschap om te controleren of alles goed gaat en om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.  Soms word je partner opgenomen, terwijl "thuis"ook door moet draaien. In het geval van andere kinderen of mantelzorgtaken heel moeilijk kan zijn. Het wordt vaak ook gezien als taak van partner om andere vrienden en familieleden te informeren, terwijl je vaak ook nog geacht word je normale werk te doen.

Tips

  • Doe een beroep op vrienden en familie. Boodschappen, de was, huis schoonhouden, de tuin doen, en uiteraard ook in de zorg voor andere gezinsleden. Mensen vinden het vaak heel prettig concreet iets voor je te kunnen doen. Maak daar gebruik van!
  • Vraag één persoon in je omgeving om de rest van de belangstellenden op de hoogte te brengen. Anders zit je op de schaarse momenten dat je tijd voor jezelf hebt de hele tijd op je telefoon. Maak eventueel een appgroep aan om tegelijk meerdere mensen op de hoogte houden.
  • Informeer bij je werkgever of de ARBO-arts of je buitengewoon verlof kunt krijgen, of dat je je ziek kunt melden. Soms kun je ook tijdelijk parttime werken.

Tijd vrij nemen van werk

Zorgverlof

Als jouw partner tijdens de zwangerschap of na de bevalling zorg nodig heeft, heb je in Nederland ook recht op zorgverlof. Dit kan onder de volgende voorwaarden:

  • Kortdurend zorgverlof: Je hebt recht op kortdurend zorgverlof als je moet zorgen voor een ziek familielid (zoals jouw partner). Je kunt maximaal twee weken zorgverlof opnemen, en dit verlof is onbetaald, tenzij anders afgesproken met je werkgever.

  • Langdurend zorgverlof: Dit verlof is beschikbaar als je langer dan zes weken voor jouw partner moet zorgen. Hiervoor moet je een aanvraag indienen en in overleg met je werkgever bepalen hoe dit verlof vormgegeven kan worden. Het is belangrijk om deze aanvraag tijdig in te dienen en duidelijk te maken wat de situatie is.

Kraamverlof

In Nederland hebben partners recht op betaald kraamverlof. Na de geboorte van je kind heb je recht op vijf weken verlof (de eerste week is volledig betaald, daarna geldt het loon volgens de cao of het wettelijk minimum). Dit verlof kan worden opgenomen in de eerste vier weken na de geboorte, en je kunt het ook gespreid opnemen. Het is belangrijk om dit verlof aan te vragen bij je werkgever en tijdig te bespreken hoe je dit wilt inplannen.

Praat ook met je werkgever over je mogelijkheden om tijd vrij te nemen. Je zou kunnen vragen of je vakantiedagen kunt opnemen of de tijd later kunt inhalen.  Als dat problemen geeft, schakel dan het maatschappelijk werk van het ziekenhuis in.

Tot slot

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen terwijl je je partner steunt. Neem de tijd om te ontspannen en praat met anderen over wat je doormaakt. Ook contact met andere ouders die hetzelfde doormaken kan je helpen. om te gaan met de uitdagingen die een risicovolle zwangerschap met zich meebrengt.

Terug naar boven