Wij zijn er de hele reis van klein naar groot. Met informatie om je te ondersteunen als je kind te vroeg, te licht en ziek geboren wordt.
Nazorg
Nazorg
Door vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen of problemen vóór of rondom de bevalling is je baby op een afdeling neonatologie opgenomen geweest. Dat was voor jou als ouder vast een spannende en intensieve tijd.
De komende jaren zal de ontwikkeling van je baby in de gaten gehouden worden en dit is per kind verschillend. Hieronder geven we informatie over de verschillende manieren van follow up.
Neonatale follow-up polikliniek
Je baby wordt hier vervolgd indien hij onder de 30 weken is geboren of ernstige problemen voor of rondom de bevalling heeft gehad. Deze poliklinische controle gebeurt op vaste momenten (landelijke neonatale follow-up LNF programma). Je kind wordt gezien door de neonatoloog, kinderpsycholoog en de kinderfysiotherapeut.
Tijdens deze controles wordt onderzocht hoe je kind zich ontwikkelt. Mocht het nodig zijn, dan wordt er advies gegeven of wordt gezorgd voor extra hulp. Door kinderen langere tijd te volgen kunnen eventuele problemen vroeg gesignaleerd worden. Ook leren zorgprofessionals meer over de ontwikkeling op lange termijn van kinderen die op de NICU hebben gelegen. Bij een deel van de kinderen wordt kinderfysiotherapie aan huis geadviseerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle kinderen geboren na een zwangerschapsduur onder 32 weken en/of een geboortegewicht lager dan 1500 gram (TOP fysiotherapie programma).
Prematuren poli
Pasgeborenen die te vroeg geboren zijn of een te laag gewicht hebben, kunnen in sommige ziekenhuizen voor controles terecht op een speciale poli voor prematuren, prematuren poli. Dit is vaak een gecombineerd spreekuur met de kinderarts-neonatoloog, fysiotherapeut, logopediste en een jeugdgezondheidszorg (JGZ) verpleegkundige. Psychologische nazorg kan door de psycholoog vaak geboden worden op deze poli, eventueel in combinatie met andere afspraken op het prematuren poli. De kinderarts in dit ziekenhuis zal je eerste aanspreekpunt worden in de verdere behandeling van je kind.
Consultatiebureau (jeugdgezondheidszorg JGZ)
De JGZ is er voor alle kinderen in Nederland ter bevordering van de gezondheid en veilig opgroeien. Ook voor te vroeg, te licht en ziek geboren kinderen. Samen met jou als ouder volgt de JGZ de groei en ontwikkeling van je baby vanaf de geboorte tot 19 jaar. Je kind wordt afwisselend gezien door de jeugdarts en de jeugdverpleegkundige. Bij de JGZ krijgt je kind vaccinaties vanuit het Rijksvaccinatieprogramma en screenings zoals gehoor- en oogtesten. Tijdens de bezoeken aan de JGZ wordt er gekeken naar de bewegingen en de ontwikkeling van je kind maar ook naar de groei. Ook wordt gesproken over voeding en slapen en hoe het met jullie als gezin gaat.