Wij zijn er de hele reis van klein naar groot. Met informatie om je te ondersteunen als je kind te vroeg, te licht en ziek geboren wordt.
Tips voor thuis
Tips voor thuis
Wat fijn dat je baby bijna naar huis mag, voor veel ouders is dit een spannend moment. Hieronder kun je tips en informatie lezen als je baby thuis is.
Voeding
Als je baby naar huis gaat, krijgt hij meestal 7 of 8 voedingen per dag. Bij ontslag wordt met je besproken hoeveel voeding je baby nodig heeft en hoe je dit moet ophogen. In het ziekenhuis is je baby gewend geraakt aan de voedingstijden van het ziekenhuis. Thuis kun je deze tijden aanhouden of langzaam aanpassen aan je eigen dagritme. Het consultatiebureau geeft je verder adviezen over de voeding, tenzij anders is afgesproken.
Borstvoeding
Krijgt je baby borstvoeding, dan mag hij in principe drinken naar behoefte, tenzij anders afgesproken is met jou. Aan de tevredenheid van je baby merk je snel of je baby voldoende voeding krijgt. Let er wel op dat je baby ongeveer 4 plasluiers per dag heeft. Een baby die borstvoeding krijgt, heeft meestal zachte ontlasting. Na een aantal weken varieert het aantal poepluiers van één in de 7 dagen tot 7 luiers per dag. Zolang je je baby volledig of meer dan de helft borstvoeding geeft, moet je je baby elke dag vitamine K geven, totdat hij 3 maanden oud is. Ongeacht wel of geen borstvoeding, moet je je baby vitamine D geven tot een leeftijd van 4 jaar.
Kunstvoeding
Krijgt je kind kunstvoeding, dan is het belangrijk de instructies op de verpakking te volgen. De voeding moet per fles klaargemaakt worden. In Nederland kan je gewoon leidingwater gebruiken. Het opwarmen van de flessen kan met behulp van een flessenwarmer of magnetron. Bereidde kunstvoeding mag niet langer dan een uur bewaard worden. Gooi restjes voeding altijd weg. Controleer altijd of de voeding op de juiste temperatuur is, bijvoorbeeld door een druppel voeding op de binnenkant van je pols te laten vallen. Flessen en spenen moeten na gebruik gespoeld worden met koud water en hierna worden schoongemaakt met heet water en afwasmiddel of wassen in de vaatwasmachine. Het advies is om deze één keer per 24 uur uit te wassen of uit te koken.
Gewicht
Het is niet nodig om een babyweegschaal in huis te halen. Wanneer je nog kraamzorg krijgt, wordt je baby gewogen met een hangweegschaal. Het consultatiebureau heeft inloopspreekuren waar je terecht kunt voor het wegen en voor voedingsadviezen.
Temperatuur
De juiste lichaamstemperatuur van je baby moet tussen de 36,8 en 37,3 graden zijn. Meet de temperatuur van je baby de eerste dagen drie keer per dag, dit doe je rectaal en niet via oor of mond. Een goede temperatuur voor de babykamer overdag is ongeveer 18 graden, tijdens het baden/wassen is een temperatuur van 21 graden beter.
Darmkrampen
Darmkrampjes ontstaan vooral in de eerste weken na de geboorte, omdat de darmen van je baby nog moeten wennen aan de voeding. Vanaf de leeftijd van zes weken neemt het af, bij drie tot vier maanden heeft je baby er normaal gesproken geen last meer van. Een baby met darmkrampjes huilt vaak, trappelt met de beentjes, laat veel windjes en is moeilijk te troosten. Te vroeg geboren kinderen hebben vaak meer last van darmkrampjes.
Huilen
Het is normaal dat je baby wel eens huilt. Probeer in eerste instantie een oorzaak te vinden voor het huilen en neem, als dat mogelijk is, deze oorzaak weg. Oorzaken van het huilen kunnen zijn: honger, vieze luier, moe zijn, darmkrampjes, pijn, zoeken van contact/aandacht, overgang naar een ander voedingsritme of regeldagen bij borstvoeding of te hoge of te lage temperatuur.
Als je baby veel huilt is het belangrijk om niet in een vicieuze cirkel terecht te komen: zelf steeds vermoeider worden, prikkelbaar worden en minder kunnen verdragen waardoor je baby nog meer gaat huilen. Probeer hiervoor praktische oplossingen te bedenken, zoals een oppas regelen zodat je zelf even goed kunt slapen, of af en toe een nacht apart slapen. Het kan ook helpen een huildagboek bij te houden om overzicht voor jezelf te creëren. Denk je dat je baby pijn heeft, abnormaal veel of hard huilt, of maakt het huilen je ongerust? Neem dan contact op met de huisarts, kinderarts of het consultatiebureau.
Bezoek thuis
Nu je baby eindelijk thuis is, wil iedereen waarschijnlijk snel langskomen. Maar kinderen die te vroeg geboren zijn, hebben extra behoefte aan rust en regelmaat. Het is belangrijk dat je bezoek goed doseert: niet te veel mensen tegelijk en ook niet te lang. Ook is het in het begin voor je baby niet fijn om bij veel verschillende mensen op schoot te gaan, dat kan veel prikkels en stress geven.
Naar buiten
Kleinere kinderen hebben vaak meer moeite zichzelf op temperatuur te houden. Bij veel wind, regen of kou raden wij je af om te gaan wandelen, als daar geen dringende reden voor is. Als je naar buiten gaat, kleedt je baby dan net zo warm als jezelf met eventueel een muts. Leg in de wagen een dekje over je baby, maar geen kruik erbij.
Slapen
De afdeling neonatologie en ook het consultatiebureau adviseert iedereen om zijn baby op de rug te laten slapen. Draai het hoofdje afwisselend naar links of rechts. Kijk voor meer informatie over ‘veilig slapen’ op deze website.
Vaccinaties
Via de administratie van het Rijksvaccinatieprogramma krijg je de informatie toegestuurd over alle vaccinaties met de vaccinatie formulieren voor je baby. Met 2 maanden zal je baby voor het eerst gevaccineerd worden, ook als je baby te vroeg geboren is. Vaccinaties worden meestal gegeven op het consultatiebureau, maar in sommige gevallen moet dit aan de monitor bewaking in het ziekenhuis. Kijk voor meer informatie op de website van het rijksvaccinatieprogramma.