Wij zijn er de hele reis van klein naar groot. Met informatie om je te ondersteunen als je kind te vroeg, te licht en ziek geboren wordt.
Het RS-virus (Respiratoir Syncytieel Virus)
Het RS-virus (Respiratoir Syncytieel Virus)
Het RS-virus (Respiratoir Syncytieel Virus) is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij jonge kinderen
Het RS-virus (Respiratoir Syncytieel Virus) is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij jonge kinderen. Het komt meestal voor in de winter, van november tot en met maart. De piekmaanden zijn vaak december en januari.
Mensen van alle leeftijden kunnen besmet raken met het RS-virus. Volwassenen hebben meestal alleen milde verkoudheidsklachten, ook de meeste kinderen worden alleen verkouden. Maar er zijn ook kinderen die wel erg ziek worden van het RS-virus.
Hoe verloopt het RS-virus
Een besmetting met het RS-virus lijkt in de meeste gevallen op een gewone neusverkoudheid. Voor baby’s onder de 2 jaar, en met name onder de 6 maanden, kan een infectie met het RS-virus gevaarlijk zijn. Ook te vroeg geboren kinderen en kinderen met een aangeboren hartafwijking of het syndroom van Down, hebben een verhoogd risico om ernstig ziek te worden.
In het begin hebben kinderen meestal een beetje koorts, een loopneus en verstopte neus. Vaak met een lichte hoest en oorpijn. Na een paar dagen worden de meeste kinderen weer beter.
Sommige kinderen worden erg ziek. Het kindje krijgt het dan benauwd (het ademen gaat moeilijker) en hoest veel. Vaak zijn dan de kleinste buisjes in de longen ontstoken. Dit heet bronchiolitis. Als je kind zo ziek is, dan heeft het minder energie en drinkt hij vaak nog maar kleine beetjes. Benauwdheid herken je aan een snellere ademhaling. En bij het inademen trekt de huid tussen de ribben naar binnen en de neusvleugels gaan mee bewegen met de ademhaling.
Twijfel je of je kindje erg ziek is van het RS-virus? Neem dan contact op met je behandelend arts of huisarts.
RS-virus preventie tips
Besmetting met het RS-virus kun je nooit helemaal voorkomen, maar er zijn wel maatregelen die je kunt nemen die de kans op besmetting verkleinen. Het is aan te raden om het volgende te doen:
- Was je handen vaak met zeep en water.
- Bij niezen, gebruik een papieren zakdoek of hoest in je elleboog.
- Gebruik een zakdoek maar één keer en gooi hem daarna weg.
- Houd pasgeboren baby’s uit de buurt van hoestende en niezende mensen.
- Borstvoeding beschermt pasgeboren baby’s tegen het RS-virus. De antistoffen in moedermelk helpen infecties te voorkomen.
- Maak dagelijks speelgoed schoon dat kinderen in hun mond nemen, gebruik hiervoor gewone schoonmaakmiddelen.
Ook is er een vaccinatie beschikbaar. Alle informatie hierover vind je op de website van het RIVM.
Download voor meer informatie het RS-virus factsheet.